Izraelskie śniadanie

Izraelskie śniadanie Cóż mogę ci powiedzieć o izraelskich śniadaniach?

Ludzie w Izraelu z pewnością nie chodzą głodni. Jedzą dobrze, z godnością. Można nawet powiedzieć, że jedzą na poziomie. Raczej na najwyższym poziomie.

Opiszmy typowe izraelskie śniadanie. Możesz łatwo nakarmić słonia tym zwykłym śniadaniem. Mówię ci, możesz nawet zabić słonia i nie wstawać od stołu. Izraelczycy uwielbiają jeść. Miałem żydowską koleżankę, która sama zjadła całego kurczaka w pięć minut wraz z kośćmi. Żuła tak, że „aż uszy jej się trzęsły”. Cóż, niech tak będzie! Będzie miała dzień postu w Jom Kippur.

A więc przejdźmy do naszego żydowskiego izraelskiego śniadania. Co tu widzimy?
Typowe izraelskie śniadanie składa się z następujących składników:

  1. Zawsze świeża sałatka z pomidorów i ogórków. Może być też sałatka z tuńczyka i kukurydzy w majonezie.Izraelczycy po prostu nie lubią jeść nieświeżej żywności. Jeśli danie nie zostanie zjedzone do wieczora, bez żalu leci do kosza. A rano znowu Izraelczyk z miłością pokroili świeżą sałatkę.
  2. Chleb. Chleb powinien być również świeży. Może to być zwykły biały lub czarny chleb pokrojony w plasterki, pita lub bagietki.
  3. Jajecznica. Ze wszystkich rodzajów jajek smażonych i gotowanych Izraelczycy wolą jajka sadzone zwane Shakshuka. Shakshuka to królowa izraelskich „potraw jajecznych” (więcej o shakshuce znajdziesz tutaj: https://izrael24.pl/szuk-czy-szakshuka-29-10-2020/).
  4. Żydowski styl życia religijnego ustanowił kaszrut. Religijne przepisy dotyczące żywności zabraniają wspólnego spożywania produktów mlecznych i mięsnych. Dlatego rano w Izraelu jedzą sery i twarogi, jajka i śledzie, których obfitość zobaczysz na stole, ale nie zobaczysz produktów mięsnych, ani parówek, ani kiełbas.
  5. Oczywiście hummus i thina królują na stole.
  6. Sok pomarańczowy – zawsze świeżo wyciskany i bogaty w witaminy. W języku hebrajskim pomarańcza nazywa się tapuz. Co w tłumaczeniu oznacza „złote jabłko”.

Cóż, skoro już wiemy, co Izraelczycy jedzą na śniadanie, chciałbym Wam powiedzieć: smacznego! Żuj głośniej, oddychaj głębiej, szum w uszach to nie ciśnienie. To brawa dla izraelskiego jedzenia. Przyjedź do Izraela, a tu z przyjemnością nakarmią Cię prawdziwym izraelskim śniadaniem!
Leon Weizel

 

Tagi: izraelskie śniadanie, jedzenie w Izraelu, tradycyjna potrawa, Izraelczycy, Shakshuka, hummus,